Tuesday, May 5, 2009

Bila Hati Berbicara 13

Tak kusangka Nial masih tidak berputus asa sedangkan jiwaku sudah kosong untuk diinapi kecuali bila terfikirkan Awish..sayu hati ini kurasakan. Pemberian Nial yang lalu aku pandang sepi…sebuah telefon bimbit lengkap berkamera bagai..Masuk kali ini sudah lebih 10 panggilan kubiarkan sepi tanpa jawapan. Mesej usah dikata lagi..namun tidak tergerak hatiku untuk membuka dan membacanya..Bagiku perkara yang dah berlalu biarkan sahaja berlalu. Lagipun Nial sudah memiliki kehidupannya sendiri dengan isteri dan anaknya mungkin..Itulah yang dia kehendaki sebelum aku melangkah pergi dari sisinya..
“Mama…bila kita nak pergi ke pantai lagi..” tiba-tiba mulut becok Awish bertanya sedangkan kakaknya Ain begitu asyik bermain.
“Kan semalam kita dah pergi sayang..lagipun hari ni kan hujan…”
“Kenapa uncle Nial tak datang mama…” Mendengarkan pertanyaan itu membuatkan hatiku ini sebak..
“Uncle Nial sibuk sayang..lain kali kita jumpa uncle ya” tanpa sedar aku menabur janji pada anakku ini…
“Tapi uncle dah janji nak jumpa Awish selalu”
“Kenapa Awish nak jumpa uncle..mama kan ada…”
“Uncle selalu dukung Awish..best!!!” Tegakah aku memisahkan kasih seorang papa dan anaknya sedangkan waktu ini aku seboleh mungkin menafikan hak Nial sebagai papa Awish…
“Awish sayang uncle” tanyaku sekadar untuk menguji..
“Sayang…” cepat saje dijawab soalanku itu tanpa dia berfikir panjang…
Tiba-tiba handset pemberian Nial berbunyi nyaring…Aku memandang Awish dan Awish pula memandangku..
“Awish nak cakap dengan uncle tak??”
“Nak..nak..” Aku tersenyum dengan gelagat putera hatiku ini lantas aku menadapatkan handset itu…
“Hai Awish..” terdengar suara Nial..Aku biarkan Awish bercakap dengan Nial…ya, itulah tujuan sebenar Nial memberi alat komunikasi ini…untuk bercakap dengan anaknya..Aku tunaikan demi Awish..permata hatiku…
Lama benar mereka bercakap sehingga tiba-tiba Awish datang padaku sambil tersenyum nakal..
“Mama..papa nak cakap..” dihulurkan telefon itu padaku sedangkan waktu itu aku terkejut dengan sepatah kata-kata Awish..
‘Betulkah apa yang aku dengar…’papa’’
“Aya…” panggilan namaku menyebabkan aku tersedar bahawa Nial masih dalam talian…Aku hanya senyap memerhatikan wajahnya di skrin telefon..
“Abang datang ke sana esok ya?” sambungnya membuatkan aku terkejut..
“Tak payah..awak nak apa lagi?? Saya rasa kita tak ada urusan lagi..antara kita dah lama ternoktah..Awak tak faham ke?”
“Aya masih isteri abang..sampai bila-bila pun Aya akan jadi isteri abang..Jadi abang ada hak” tegasnya..
“Memang…tapi itu sekadar di atas kertas..tak lebih dari itu..”
“Aya…untuk kebahagian kita dan anak kita..please jangan buat abang macam ni”
“Saya dah cakap saya tak kenal siapa Aya!! Stop call me Aya!! Tak faham ke?” Dan aku menekan cancel..Ya..nama itu sekarang hanya akan membuatkan diriku hilang kawalan..Cukuplah!!

**************

“Mama…kenapa papa tak datang-datang lagi ni?” Jantungku terasa ingin berhenti berdegup saat itu..Nyata apa yang kudengar kelmarin benar..
“Papa…siapa papa sayang?” tanyaku ingin kepastian..
“Uncle Nial..uncle kata kalau Awish suka Awish boleh panggil papa” walaupun sedikit pelat aku mengerti maksud ayatnya itu..
Haruskah aku mengalah untuk kebahagian Awish..sudah tibakah waktunya aku kembali kepada realiti bahawa aku masih seorang isteri sementara Awish masih ada keluarga..nenek, datuk serta makcik…
Yang nyata…kenyataan itu begitu pahit untuk kuterimanya…Tapi demi Awish…
“Awish suka uncle Nial?”
“Suka..”
“Awish sayang uncle Nial??”
“Cayang…”
“Awish nak panggil Uncle Nial papa?” ujiku dan cepat sahaja dia mengangguk..
“Mama jangan marah papa ya..” membuatkan aku terkedu..
“Bila masa mama marah”
“Hari tu..masa mama cakap dalam telefon..”

Pedih untuk aku menerima keadaan ini bila Awish membela papanya..Memang Awish tak salah..tak patut aku halang dia mengasihi papanya..

Seperti yang diucapkannya, dia datang walaupun aku habis-habisan marah kepadanya sebelum ini…Aku biarkan Nial, Awish dan Ain bermain dan bergurau senda..Kucuba asuh hatiku ini menerima Nial demi kebahagian anakku…
“Buat apa?” tanyanya ketika aku sedang menyiapkan makan petang untuk anak-anakku..Aku sekadar mendiamkan diri walaupun pada mulanya aku terkejut dengan kehadirannya di dapur rumahku ini..
“Abang menyusahkan hidup Aya ke?” Sedih saje ayatnya..
Namun hatiku ini takut untuk menerimanya kembali..Tambahan pula luka yang dia berikan dulu begitu dalam dan amat menyakitkan…Walaupun jauh di lubuk hatiku sudah lama perasaan cinta itu hadir..lama dulu..sebelum waktu kami terpaksa kahwin..namun aku hanya sedar bila saat aku begitu teruk dilukakan..di saat kesetiaanku diragukan…Sesungguhnya sekarang walaupun aku pernah menyayanginya..bila dikenang peristiwa lalu..perasaanku lebih banyak benci dari segala-galanya…